HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

English

Samo pet godina dijeli nas od stogodišnjice premijernog izvođenja predstave R.U.R Karela Čapeka 1921. godine u Pragu u kojoj se pojavila riječ robot. Ako se uzmu u obzir razdoblje pripreme, inventivne inkubacije i svega onoga što prethodi stvaranju novoga pojma - tada je stogodišnjica već nastupila.

 

Današnji HROBOS je kroz aktivnosti svog prethodnika Hrvatskog društva za robotiku nastojao skrenuti pozornost javnosti na povijesno sociokulturološko značenje pojma robot te činjenice i okolnosti koje su vodile njegovu širenju iz umjetničkog u proizvodno znanstvenu praksu.

 

Karel Čapek - R.U.R.

 

R.U.R je praizveden u Zagrebu po svoj prilici 1929., a potom nije izvođen do 1969. godine da bi ga 2002. godine, nakon 32 godine, u mehaničkoj radionici u podrumu Tehničke škole -TESLA  izvela, na poziv i poticaj HDR, amaterska grupa EX-PI-JEKA.

Predstava R.U.R (pdf)

Ta, po mnogo čemu posebna, predstava snimljena je i nalazi se na DVD koji je HDR umnožio. HDR je inicirao i javno čitanje R.U.R u Omišlju kao začetak godišnjeg scenskoga okupljanja i aktivnog pomišljanja uzroka i posljedica robotizacije svijeta i transhumanističkog preplitanja tehno i bio sfere.

2010. predloženo je na Skupštini HDR da se pokrene inicijativa za proglašenje SVJETSKOG DANA ROBOTIKE, ali nažalost nije ništa učinjeno jer su nas odvukli drugi ciljevi.

25. siječnja je datum praizvedbe R.U.R i to je svakako "prirodan" datum za DAN ROBOTA I ROBOTIKE. To je prilika da se, primjerice, pokrene inicijativa da se po Čapeku nazove jedna ulica u Zagrebu.

Dan robota - Dan robotike (pdf)

Ali prije svega to je prilika za obnovu spomenute inicijative.

 

Facebook page

HROBOS

Hrvatski robotički savez (HROBOS)
Dalmatinska 12, 10000 Zagreb, Croatia
IBAN: HR6723600001102334324
OIB: 35414990068
Tel: 01 4847 556
Mob: 098 95 73 225
Email:hroboszg@gmail.com

Predsjednik:
dr.sc. Ana Sović Kržić

Tajnik:
Željko Krnjajić
Web:
Željko Krnjajić

HZTK-logo

Stranice HRS koriste kolaćiće za upravljanje autentifikacijom,navigacijom, i ostalim funkcijama. Korištenjem ovih stranica, prihvaćate kolačiće koje stranica pohranjuje na vaše računalo.

Vidi policu privatnosti stranice

Dokumenti EU direktive o e-Privatnosti

Odbili ste kolačiće. Odluku možete promijeniti.

Dopustili ste da kolačići budu pohranjeni na vaše računalo. Ovu odluku možete promijeniti.